Măsura de a cumpăra vechime în muncă reprezintă o noutate pentru legislația noastră, dar care prezintă mult interes pentru persoanele care vor să acopere perioada în care nu au cotizat la sistemul de pensii.
Astfel, persoanele interesate pot să semneze un contract de asigurare socială cu Casa de Pensii și să plătească anumite sume.
Cine poate beneficia de acestă variantă?
OUG 163/2020 arată: “persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.
Pentru ce tipuri de pensii se va lua în calcul plata retroactive a contribuției?
Plățile retroactive ale contribuției la asigurările sociale (CAS) se pot face în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă.
Cum pot plăti retroactiv aceste contribuții?
Prin încheierea unui contract cu Casa de pensii de care aparține solicitantul, în care vor fi trecute perioada/perioadele de asigurare, venitul asigurat, cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului și totalul cuantumului contribuției de asigurări sociale.
Care este termenul limită pentru cumpărarea vechimii în muncă?
Condițiile pentru cumpărarea vechimii pentru pensie, se vor aplica până la sfârșitul lunii august 2021. De la 1 septembrie 2021, actuala Lege a pensiilor (Legea 263/2010),va fi înlocuită de Legea 127/2019, care conține deja această măsură.
Cum se calculează sumele care trebuie plătite pentru vechimea în muncă?
OUG 163/2020 prevede că, se plătește cota de CAS (25%) aplicată la salariul minim brut stabilit la data semnării contractului cu Casa de pensii (în acest moment, 2.230 lei).
Cum se face plata?
Plata se poate realiza integral sau în mai multe tranșe lunare.
Ce se întâmplă dacă nu pot plăti integral suma în cauză?
Conform OUG 163/2020: „Contractul de asigurare socială încheiat conform prezentei ordonanțe de urgență își încetează aplicabilitatea la data la care contribuția de asigurări sociale datorată este achitată în întregime. În situația în care la data de 31 august 2021 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate”.
Am ieșit la pensie.Pot beneficia de plata contribuției retroactiv?
Persoanele pensionate NU pot face plăți retroactive. OUG stabilește ca pot cumpăra vechime doar persoanele care “la data încheierii contractului de asigurare socială nu au calitatea de pensionari”.
Se apropie vârsta de pensionare. Pot plăti contribuția astfel încât să ies acum la pensie?
Plata se face strict pentru perioade anterioare neasigurate. Plata contribuției de asigurări sociale se poate face pentru perioade de cel mult șase ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare. Totodată, ieșirea la pensie se poate face, conform Legii nr. 263/2010, doar atunci când sunt îndeplinite condițiile cumulative pentru obținerea unui tip de pensie.
Pot plăti retroactiv contribuția la pensii dacă locuiesc în altă țară?
În acest sens se poate mandata o persoană, prin procură specială, în vederea încheierii Contractului de asigurare. Totodată, plata se poate face și prin virament, într-un cont bancar indicat de Casa de Pensii.